Ερωτήσεις & Απαντήσεις

From HWMN
Revision as of 15:42, 25 October 2011 by Dimitris (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Τι είναι το HWMN;

Το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Ηρακλείου (Α.Μ.Δ.Η.) ή Heraklion Wireless Metropolitan Network (H.W.M.N.) είναι μια εθελοντική προσπάθεια να στηθεί ένα Ασυρματικό Κοινοτικό Δίκτυο στο Ηράκλειο, κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών ασύρματης δικτύωσης WiFi, να συνδέσει ανθρώπους και υπηρεσίες σε ένα ενιαίο δίκτυο. Τα μέλη του HWMN είναι κομβούχοι, που συνθέτουν ένα Μητροπολιτικό Δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, το οποίο είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει ενεργά.


Ποιος είναι ο σκοπός του project; Ποιοι είναι οι κοινοί στόχοι, θέματα, ενδιαφέροντα της κοινότητας;

Κύριος σκοπός του ΗWMN είναι να προωθεί αμφίδρομα ευρυζωνικές ψηφιακές υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας στο ευρύ κοινό, ως μία μη κερδοσκοπική δραστηριότητα, σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ΜΚΟ, ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές και άλλα Ασυρματικά Κοινοτικά Δίκτυα στην Ελλάδα. Οι σημαντικότεροι σκοποί του, περιλαμβάνουν:

  α. Την δημιουργία, ανάπτυξη και διατήρηση ενός Ασύρματου Κοινοτικού Δικτύου το οποίο θα προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες στα μέλη του.
  β. Τον πειραματισμό, την έρευνα, την ανάπτυξη, και την επίδειξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών.
  γ. Την εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού στην χρήση ασύρματων και ψηφιακών τηλεπικοινωνιών.
  δ. Την προώθηση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού και της ενεργούς συμμετοχής καθώς και την διάδοση του ραδιοερασιτεχνισμού.


Με ποιον τρόπο συμμετέχει κάποιος ενεργά στην ανάπτυξη του δικτύου;

Το ΗWMN λειτουργεί σαν ένα μικρό διαδραστικό Internet όπου δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση και χωρίζεται σε δύο αλληλοσυνδεόμενα μέρη: την υποδομή και τις υπηρεσίες. Η υποδομή αναπτύσεται κάθε φορά που κάποιο μέλος του δικτύου δημιουργεί έναν νέο κόμβο ή μια νέα ασύρματη διασύνδεση υψηλής ταχύτητας διαμεταγωγής δεδομένων με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός partial mesh δικτύου.

Οι υπηρεσίες έρχονται να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα υποδομή. Κάθε μέλος του δικτύου μπορεί να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία η οποία θα είναι χρήσιμη για τα άλλα μέλη του δικτύου. Στο HWMN θα παρέχεται μια μεγάλη γκάμα από ψηφιακές υπηρεσίες (επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, διαχείρισης, εκπαίδευσης κλπ) και η λίστα τους αυξάνεται διαρκώς.


Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για κάποιον που θέλει να συνδεθεί;

Αυτό που λέμε συνήθως στον κόσμο που θέλει να συνδεθεί είναι ότι μετράει περισσότερο η θέληση παρά η γνώση, όμως στο ΗWMN όπως και σε κάθε ασύρματο κοινοτικό δίκτυο που αποτελεί τεχνική λύση, οποιαδήποτε κατάρτιση σε τεχνικά θέματα σίγουρα βοηθάει. Μάλιστα θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός γνώσης σε διαφορετικούς τομείς που αφορούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα υπολογιστών, ραδιοθεωρεία, ηλεκτρονικές και μηχανικές κατασκευές κλπ. Ωστόσο κανένας μας, όσο και πολυπράγμων να είναι, δεν μπορεί να έχει το σύνολο αυτών των γνώσεων εξ' αρχής. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα απαντά στο όνομα της κοινότητας. Στα κοινοτικά δίκτυα ο ένας συμπληρώνει τα κενά γνώσης του άλλου, με όσα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας διαθέτουμε αλλά και με προσωπική επαφή σε επίπεδο γειτονιάς. Για παράδειγμα μπορεί αυτός που θέλει να συνδεθεί στο δίκτυο να είναι αυθεντία στους υπολογιστές όμως το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί υποστήριξη από την κοινότητα στην κατασκευή του κεραιοσυστήματός του και την στεγανοποίηση του router του.

Η γνώση στα πλαίσια της κοινότητας δίνεται απλόχερα και δεν είναι σπάνιο να προσφέρεται βοήθεια σε νεώτερους, από άτομα που έχουν περάσει τα πρώτα στάδια και γνωρίζουν πλέον το αντικείμενο. Από την άλλη η τοπολογία του δικτύου επιτρέπει την σταδιακή εισχώρηση των ατόμων με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας (client ή backbone), δίνοντας την ευκαιρία η πρώτη σύνδεση να είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και να προαπαιτούνται μόνο βασικές γνώσεις σε θέματα δικτύωσης υπολογιστών. Όσο τυποποιείται ο εξοπλισμός και το λογισμικό που χρησιμοποιούμε η διαδικασία θα γίνεται ακόμα πιο εύκολη, όμως δεν πρόκειται να φτάσει την ευκολία των ADSL "out of the box" λύσεων που οι οδηγίες τους είναι της τάξεως των 2-3 σελίδων. Ένα επίπεδο δυσκολίας είναι ωστόσο θεμιτό, αφού κάθε ένας από εμάς γίνεται στην ουσία τεχνικός σε ένα δίκτυο που μας αρέσει να το αποκαλούμε μικρό internet, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο lab που απαιτεί την ενεργή συμμετοχή μας. Ο χάρτης του δικτύου και η συνεχιζόμενη εισροή νέων μελών δείχνει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης λειτουργεί ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να έχουμε ένα δίκτυο με πολύ υψηλές ταχύτητες στις εσωτερικές του συνδέσεις και αποδεκτή αξιοπιστία. Δεν υπάρχει κεντρική διαχείριση ή κεντρική παροχή υπηρεσιών. Όλοι μας προσφέρουμε αλλά και αξιοποιούμε.


Ενημερώθηκα για το δίκτυό σας και με ενδιαφέρει να συνδεθώ. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω;

Συνοπτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος που θέλει να συνδεθεί είναι τα εξής:

  1ο βήμα είναι η εγγραφή στο WiND (http://hwmn.her.wn) και η καταχώριση
  του σημείου που βρίσκεται (δημιουργία νέου κόμβου). Προσοχή στο activation
  mail γιατί μπορεί να χαρακτηριστεί λανθασμένα ως spam από μερικούς mail
  servers. Αναλυτικές πληροφορίες για το WiND υπάρχουν στην κεντρική σελίδα
  του site.
  2o βήμα είναι η μελέτη βασικών εννοιών της ασύρματης δικτύωσης και του
  HWMN (Τι είδους σύνδεση θέλεις να κάνεις (backbone ή client); Ποιο είναι
  το nodeID σου
  3o βήμα είναι η επικοινωνία με την κοινότητα του HWMN η οποία μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους.
  α) Μέσω του WiND και ανοίγοντας την καρτέλα ενός γειτονικού κόμβου υπάρχει
  η επιλογή "Αποστολή Μηνύματος".
  β) Μέσω κάποιας από τις τοπικές συναντήσεις που κάνουμε ανά καιρούς και
  ανακοινώνονται στο wiki.
  Η επικοινωνία είναι από τα σημαντικότερα βήματα για να κατατοπιστεί
  κάποιος στις αρχές της κοινότητας καθώς επίσης και στον εξοπλισμό που θα
  χρειαστεί (είναι ανάλογα με το τι σύνδεση θέλει να κάνει).
  4ο βήμα η αγορά του εξοπλισμού και η εγκατάσταση.


Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ;

Στο τι εξοπλισμό θα χρειαστεί κάποιος για να συνδεθεί στο δίκτυο δεν υπάρχουν τόσο τα "πρέπει" αλλά περισσότερο τα "δεν πρέπει". Το wifi υλικό που διατίθεται στην αγορά αφορά κυρίως εσωτερικές συνδέσεις και όχι εξωτερικές που χρησιμοποιούμε εμείς. Όσο οι τεχνολογίες εξελίσσονται, αλλάζουν και τα δεδομένα κόστους - εγκατάστασης. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να υπάρχει καλή στεγανοποίηση, καλή στήριξη, και εξοπλισμός εντός των τρέχουσων προδιαγραφών (ρυθμιζόμενη -σχεδόν μηδενική- ισχύ, κατευθυντικότητα στις κεραίες, χαμηλές απώλειες στο καλώδιο κλπ) . Safety First! μετά πάμε σε απόδοση, ευχρηστία, κόστος κλπ. Πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός των αναγκών του κόμβου. Τι κόμβος είδους κόμβος θα στηθεί: Client ή Backbone; Αυτή η επιλογή θα επηρεάσει το αρχικό κόστος, τον εξοπλισμό που θα αγοραστεί, τις ταχύτητες που θα έχει προς και από το HWMN, καθώς επίσης και ίσως πιο σημαντικό τις απαιτήσεις για τον κόμβο που θα στηθεί (Για παράδειγμα αν είναι backbone θα πρέπει να έχει αδιάληπτη λειτουργία ο router). Tο πραγματικό κόστος (αλλά και η έμμεση ανταμοιβή για όποιον ασχοληθεί) είναι η προσωπική ενασχόληση με το χόμπι της ασύρματης δικτύωσης αφού προϋποθέτει αρκετές ώρες ενασχόλησης. Κάποιες συμβουλές από κάποιο παλιότερο μέλος ίσως βοηθήσουν στις επιλογές εξοπλισμού και γλυτώσουν από χρόνο ψαξίματος. Το σημείο που θα τοποθετηθεί ή οι κεραίες, θα καθορίσει και την στήριξη που θα χρησιμοποιηθεί (επιδαπέδια ή επιτοίχια, γαλβανιζέ ιστός ή γωνία κλπ). Καλό είναι επίσης να γίνει μια προεπισκόπιση/αξιολόγηση της ταράτσας από κάποιο μέλος του δικτύου για να υποδείξει κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα χρειαστεί και ποιες είναι οι επιτρεπτές εγκαταστάσεις σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Ραδιοσκόπηση/Scan θα χρειαστείς μόνο στην περίπτωση που κάποιος θέλει να συνδεθεί ως client. Το καλό συγκριτικά με το πρόσφατο παρελθόν που ήταν άγνωστη η έννοια της ασύρματης δικτύωσης είναι ότι βρίσκουμε πιο εύκολα και πιο φθηνά τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πάντως πριν την επιλογή του εξοπλισμού θα πρέπει να γίνει μια πρώτη ενημέρωση για το δίκτυο και τον συμμετοχικό τρόπο λειτουργίας του από όσες περισσότερες διαθέσιμες πηγές είναι αυτό εφικτό.


Πόσο θα μου κοστίσει;

Το κόστος του εξοπλισμού για να στήσετε τον κόμβο σας ποικίλει ανάλογα φυσικά τον τύπο του κόμβου και τις συνδέσεις που θέλετε να κάνετε. Ένας πολύ γενικός κανόνας είναι ότι για να γίνετε client στο δίκτυο θα χρειαστείτε γύρω στα 150e, ενώ για ένα entry-level backbone θα πρέπει να υπολογίσετε 250e αρχικό ποσό + 100e για κάθε σύνδεση (κάθε entry-level backbone έχει δύο με τρεις συνδέσεις).

Το πραγματικό κόστος όμως κρύβεται στη δική σας προσωπική ενασχόληση και εκμάθηση, όπου θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό από τον προσωπικό σας χρόνο για την κατανόηση των τεχνικών της ασύρματης δικτύωσης. Άλλωστε το δίκτυο αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς ένα νέο hobby.


Χρειάζομαι άδεια για να τοποθετήσω και να χρησιμοποιήσω wifi κεραίες στην ταράτσα μου;

Όχι. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 739/26-6-2006 η χρήση της ελεύθερης μπάντας ISM των 2,4GHz (2400-2483.5 MHz) και 5GHz (5470 MHz – 5725 MHz) δεν χρειάζεται κανενός είδους αδειοδότηση. Βέβαια, υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με την ισχύ εκπομπής (EIRP*) και πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας (προσοχή στην παροχή ρεύματος, τη στεγανότητα και σταθερότητα της κατασκευής). Όσον αφορά την κατασκευή, το ανώτατο ύψος εξαρτάται από τους πολεοδομικούς κανονισμούς και από τους περιορισμούς της ΥΠΑ. Έχει νομιμοποιηθεί η χρήση μονοσωλήνιου ιστού με διάμετρο έως 10εκ. και ύψους μέχρι 4 μέτρα από το ανώτατο σημείο στήριξης (η οποία θεωρείται και ως βάση). Σε περιπτώσεις εγκατάστασης σε κοινόχρηστους χώρους όπως η ταράτσα μιας πολυκατοικίας, καλό είναι να έρχεστε σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ή/και τον διαχειριστή της πολυκατοικίας.

 • Η μέγιστη EIRP στην ζώνη των 2,4 GHz (2400-2483.5 MHz) δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 mW (milliwatt).

Στη ζώνη των 5GHz (5470 MHz – 5725 MHz) η μέση EIRP δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 W (watt)

Ποιο είναι το νόμιμο όριο εκπομπής (EIRP) και πώς υπολογίζεται; Σε αυτή την σελίδα (http://www.awmn.net/cms/content/υπολογισμός-eirp) υπάρχει ένας μηχανισμός που σας επιτρέπει να υπολογίσετε την EIRP σε mWatt. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται πληροφορίες που αφορούν την επιτρεπόμενη χρήση των συχνοτήτων στις ISM μπάντες των 2,4 και 5GHz.


Είναι επιβλαβής η ακτινοβολία του wifi εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο δίκτυο;

Λόγω του ότι μιλάμε για πρωτοεμφανιζόμενες συνθήκες που δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος χρόνου ένα ναι ή ένα όχι σίγουρα δε θα ήταν η ενδεδειγμένη απάντηση. Ωστόσο συγκρίνοντας τα διάφορα είδη ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που μας περιβάλουν η ισχύς των wifi δικτύων είναι αρκετά χαμηλή. Μάλιστα σε σχέση με τα κινητά τηλέφωνα που είναι ευρέως διαδεδομένα, η ισχύς των δικτύων wifi είναι υποδεκαπλάσια. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι οι κεραίες wifi του δικτύου τοποθετούνται σε εξωτερικούς χώρους (συνήθως σε ταράτσες) σε σχετική απόσταση από εμάς. Ως εκ τούτου τα ασύρματα wifi δίκτυα κρίνονται πιο ασφαλή από τα κινητά. Γι' αυτό τον λόγο η απόσταση ασφαλείας από ένα τερματικό WiFi είναι τα 10 εκατοστά, ενώ για ένα κινητό τηλέφωνο, που έχει μεγαλύτερη ισχύ, τα 30 εκατοστά. Γι' αυτό τον λόγο για την δημιουργία εξωτερικής wifi σύνδεσης απαιτείται οπτική επαφή χωρίς εμπόδια ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο στα κινητά.

Δυστυχώς, όπως προκύπτει, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελετητικών οργανισμών και των κρατών για τα απόλυτα «όρια επικινδυνότητας» της έκθεσης στην ακτινοβολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε γίνεται αναφορά σε «όρια ασφαλείας», αλλά σε «όρια επικινδυνότητας».

  Συνοψίζοντας:
  - ΝΑΙ τα δίκτυα wifi είναι πιο ασφαλή από τα κινητά τηλέφωνα που έχουμε όλοι.
  - ΝΑΙ τα δίκτυα wifi είναι πιο ασφαλή από τα DECT που έχουμε οι περισσότεροι.
  - ΟΜΩΣ δεν παύει και τα wifi να εκπέμπουν ακτινοβολία και η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία 
   των μικροκυμάτων ίσως είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Προς το παρόν αποφεύγουμε τις υπερβολές και την άσκοπη χρήση. Διατηρούμε τα επίπεδα εκπομπής χαμηλά και μέσα στα νόμιμα όρια όπως ορίζονται αυτά από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία.